top of page

Verwachtingen

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

Ken je dat gevoel wat je hebt de dagen voordat je iets leuks gaat doen? Je gaat bijvoorbeeld op vakantie. De dagen vooraf zit je vol met positieve energie en je hebt veel leuke verwachtingen. Je denkt aan hoe je gaat leven op die vakantie. Je hebt al wat leuke scenario’s in je gedachten van hoe het zal gaan. Ook heb je al in gedachten hoe je leuke ervaringen gaat maken met de mensen waarmee je gaat, waarbij zij zich ook leuk zullen gaan gedragen. Je telt de dagen af. Na een dag gehad te hebben ben je een stap dichterbij je vakantie, wat het leuker en leuker maakt. Het geeft je zelfs wat positieve gespannenheid. Al deze dingen zijn vrij normaal; we krijgen nu eenmaal goede energie bij positieve verwachtingen.

De dagen voordat je gaat zien er wel wat anders uit dan normaal. Je doet wat rustiger aan. Ook al vlieg je pas op vrijdag, op dinsdag overweeg je eerder om ’s avonds thuis te blijven om wat te kijken dan dat je met anderen wat onderneemt. Dit doe je omdat je jezelf wat rust geeft. Die vakantie komt er immers aan, dan kan je al die energie gebruiken. En tijdens die vakantie maak je al genoeg mee. Dus, deze avondjes doe je even wat rustiger aan zodat je opgeladen je vakantie in kan gaan.

Nu kan het goed zijn om wat rustiger aan te doen voordat je veel gaat ondernemen. Wees je er wel van bewust dat dit ook gedeeltelijk tussen je oren kan zitten. Als je tegen jezelf bijvoorbeeld zegt dat je meer rust nodig hebt, gaat je lijf ook meer rust verlangen. Zo zul je de kans op nieuwe, leuke ervaringen sneller mislopen. Dit kan onnodig je huidige tijd verspillen. In elke dag zit 24 uur, ook in die dagen voordat je op vakantie gaat. Je bent dus met je hoofd al bezig met de toekomstige jij. Door je verwachtingen kun je dus minder uit je dag halen, puur doordat je teveel bezig bent met de toekomstige jij.

Je hebt je dagen afgeteld. Die dagen gingen niet zo snel, je had immers zoveel zin in deze vakantie. Nu is het eindelijk zo ver. Je gaat op vakantie. Vol positieve energie verzamel je met zijn allen en start je een leuke week. Even weg van alles. Ook al is het heel tof om op vakantie te zijn, merk je dat je er niet zoveel van geniet als wat je verwacht had. Dit komt doordat je al teveel positieve verwachtingen had.

Ook tijdens een vakantie gaan er namelijk dingen zijn waar je niet veel bij stilstond dat die konden gebeuren; lang wachten op je koffers, onenigheid met de mensen waarmee je bent, een plek leek leuker dan dat het daadwerkelijk was etc. Deze dingen komen hierdoor harder aan. Ook ben je steeds bewust of onbewust bezig om aan die verwachtingen te voldoen. Hierdoor leef je niet echt in het moment; het moment waarin je juist kan genieten. Doordat je verwacht had dat je vakantie leuk zou zijn, moet elke ervaring extreem leuk zijn om te blijven herinneren. Dit is het gevaar van het hebben van positieve verwachtingen; de toekomstige jij beperken in het genieten van momenten.

Je kan alleen maar in het heden leven, de toekomst komt nog. Ook al zit je zoveel met je gedachten bij de toekomst, de enige tijd die jij hebt in dit leven is het nu. De tijd die je verwacht te hebben is ‘dode tijd’; die tijd bestaat niet. Je kan niet in die tijd leven. Je verwacht het alleen.

Verspil je enige tijd niet door je verwachtingen. Elke dag heb je invloed op hoe leuk je dag gaat zijn, laat die verkeerde mindset de kans op leuke momenten verspillen.

In het nu handelen voor de verwachtingen over de toekomstige jij hoeft niet slecht te zijn. Je leest je vooraf in over het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren. Dit doe je zodat de toekomstige jij is voorbereid op de verwachtingen van de huidige jij. Je pakt je koffer in zodat de toekomstige jij met genoeg kleren op vakantie is. De huidige jij is bezig voor de toekomstige jij. Ook al lijken dit twee versies van je, je bent er maar één. Je kan immers niet in de toekomst leven. Wat je wel kan doen is je voorbereiden en werken voor de toekomstige jij.

Nu kan het zo zijn dat je minder goede verwachtingen hebt voor iets. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je te laat begonnen bent met het leren van je auto theorie. Je verwacht dat de vragen niet goed zullen worden beantwoord door de toekomstige jij, als je kijkt naar de situatie van de huidige jij. Je baalt van jezelf. Je had je tijd beter moeten gebruiken om te leren. Nu zit je in een situatie waarbij je binnenkort verwacht een tegenslag te ervaren.

In zulke situaties is het goed om te kijken wat je op dat moment, het moment waarbij je stress hebt, kan doen aan je situatie. Het is allereerst belangrijk om je huidige situatie te accepteren. Je kan niet terug naar het verleden, je kan alleen leven en handelen in het nu, waarbij dit invloed zal hebben op de toekomstige jij.

Dus, accepteer dat je momenteel misschien wat weinig geleerd hebt. Je kan nu de kans vergroten dat de toekomstige jij het examen haalt door nu te gaan leren. Of je kan de kans van het examen halen net zo klein laten door alleen met je hoofd bij de handelingen van de verleden jij te zijn. Aan jou de keus.

Je hebt ook situaties waar je op het moment geen invloed meer kan hebben op het resultaat. Je hebt bijvoorbeeld een sollicitatie gedaan of een toets ingeleverd. Het heeft simpelweg geen zin om hier nu veel bij stil te staan en verwachtingen bij te hebben, je verspilt dan je huidige tijd. Wat je wel kan doen is er leerpunten uit te halen.

Als de sollicitatie minder verliep, kijk dan naar de punten waar je jezelf in kan verbeteren op het moment dat je weer gaat voorbereiden voor een volgende sollicitatie. Als je die toets minder vond gaan, kijk dan naar de reden waarom het minder ging en gebruik dit op het moment dat je weer gaat leren voor een toets.

Zie je hoe ‘op het moment’ terugkomt in voorgaande twee zinnen? Gebruik je leermomenten op juiste momenten.

Wanneer je op momenten niks meer aan het resultaat kunt doen, kun je nog steeds wat aan je houding doen. Als je vaak ervan uitgaat dat wat je doet je lukt, zullen tegenslagen je harder raken. Je creëert zo een verwachtingspatroon die negatieve uitkomsten zoveel mogelijk uitsluit. Al is je sollicitatie nog zo goed, het bedrijf heeft nog steeds de keuze je niet aan te nemen. Dat ongelukkige gevoel door je verwachtingen wil je niet. Belangrijk is dus om open te staan voor beide uitkomsten, hoe realistisch je verwachting ook lijkt te zijn. Zo zul je de positieve uitkomsten ook fijner ervaren.

Voorbereiding is dus goed voor de toekomstige jij. Toch zal je nooit weten hoe het precies zal zijn. Al weet je waar je op vakantie gaat, welke plekken je bezoekt en met wie je gaat, je zal het nooit weten. En dat is juist het mooie van het leven. Je kan het niet in detail goed voorspellen. Stel je voor dat dat wel kon, hoe saai zou dat zijn? Of, stel dat je vakantie ging zoals je verwacht had, was het dan net zo leuk? Of was het leuker als je er niet te veel bij stilstond, leefde in het moment en uiteindelijk alles ervoer zonder er veel bij stil te staan of je het al zo verwacht had? In je leven kun je zoveel leuke dingen meemaken, je maakt het makkelijker voor jezelf door niet te veel stil te staan bij verwachtingen.

Je weet nu beter hoe je met verwachtingen om kan gaan. Een goede tip die ik je kan geven is om stil te staan bij het moment dat je verwachtingen krijgt. Je denkt aan dat moment. Sta dan stil bij het feit dat je over iets in de mogelijke toekomst denkt. Ga vervolgens na of het spenderen van je tijd op die manier nuttig voor je is of niet.

Leven in het nu is een uitdaging. Toch is het de enige tijd die je hebt. Benut die dan zo goed mogelijk voor jezelf. Laat de toekomstige jij maar dat toekomstig moment ervaren. Zorg jij er maar voor de dat de huidige en toekomstige jij het goed hebben.

Zo zul je uiteindelijk veel meer genieten; van zowel de uitdagingen als de ontspannende momenten.


29 weergaven0 opmerkingen

Kennis uit deze boeken

Elk boek in deze rij is van waarde geweest voor dit blog.

power of now actual.jpeg

Het boek benadrukt het belang van in het nu leven. Verwachtingen leef je dan maar.

gelukkig leven boek actual.jpeg

Meer van je huidige tijd genieten, daar gaat dit boek veelal over

  • Instagram
  • LinkedIn

©2021 door Arnon Boone. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page